Hibrid IT szolgáltatás 2007 óta

Keresés
Close this search box.

A Kubernetes platform alapjai és előnyei

Ismerje meg a Kubernetes alapjait és fedezze fel, hogy ez a konténer-orchestrációs eszköz miként teszi egyszerűbbé a fejlesztők munkáját.

A Kubernetes egy szabványos nyílt forráskódú konténer-orchestrációs platform, ami több, gyakran külön konténerekben futó, önállóan felépített alkalmazás kezelésére szolgál. 2013-ban indult a Docker konténerizációs projekt, melynek köszönhetően a konténerek világszerte egyre elterjedtebbé váltak, a masszív, elosztott konténeres alkalmazások koordinálása azonban a technológia előrehaladtával egyre nehezebb feladat lett. Nem sokkal később erre a problémára kínált kézenfekvő megoldást a Kubernetes, ami azáltal vált a konténerforradalom központi szereplőjévé, hogy jelentősen leegyszerűsítette a konténerizált rendszerek méretarányos kezelését.

Blogcikkünk célja elsősorban a modern alkalmazások telepítésének és felhasználási módjának, valamint a Kubernetes, mint alapszintű konténer-orchestrációs eszköz jelentőségének bemutatása.

Mi is az a Kubernetes?

A Kubernetes, más néven k8s, egy széles körben használt konténer-orchestrációs eszköz, melyet az alkalmazások leállási idő nélküli üzembe helyezésére és frissítésére használnak. A technológia előnye, hogy a szerverhez érkező kérések növekedése vagy csökkenése esetén egyszerűen teszi lehetővé az erőforrások automatikus skálázását, nagy rendelkezésre állású kialakítását. Emellett intelligens menedzsmentet, erőforrás-elosztást és további olyan szolgáltatást biztosít, aminek köszönhetően a felhasználó jelentős összeget takaríthat meg.

Mik a Kubernetes legfontosabb előnyei?

A Kubernetes használatával a fejlesztők egyszerűen építhetnek felhő-natív alkalmazásokat, melyben a k8s, mint futtatás-idejű keretrendszer nyújt segítséget. A konténerekre épülő alkalmazások és szolgáltatások felépítését a Kubernetes esetében minták segítségével végzik, tehát ezek azok az eszközök, amelyekre a Kubernetes fejlesztőjének szüksége van.

Íme a Kubernetes legfontosabb előnyei

 • Optimalizálja a vállalati alkalmazások futtatásához szükséges erőforrásokat, ezáltal jobban kihasználja az infrastruktúrát.
 • Felügyeli és automatizálja az alkalmazások telepítését és frissítéseit.
 • Öngyógyító környezet, automatikus rollback funkcióval.
 • Könnyen alakíthatók ki terheléselosztott (load balanced) és terheléstől függően skálázódó alkalmazások.
 • Deklaratív módon kezeli a szolgáltatásokat, így biztosítva, hogy a telepített alkalmazások mindig az elvárásoknak megfelelően fussanak.
 • Ellenőrzi az alkalmazások állapotát automatikus elhelyezéssel, automatikus újraindítással, automatikus replikációval, illetve automatikus skálázással és szükség esetén automatikus önjavítást végez.

Miért lehet szüksége Önnek a Kubernetesre?

A Kubernetes kézenfekvő segítséget nyújt a konténeres, felhő-natív vagy örökölt alkalmazások, valamint a mikroszolgáltatások és refaktorok telepítésében, illetve kezelésében.

A rohamosan fejlődő üzleti igények kielégítésére a vállalatok fejlesztőcsapatainak egyre gyorsabban kell új termékeket és szolgáltatásokat létrehozniuk. A felhő-natív architektúra a konténeres mikroszolgáltatásokkal kezdődik, ami gyorsabb fejlesztést tesz lehetővé, valamint jelentősen megkönnyíti a már meglévő szoftverek átalakítását és optimalizálását is.

 • Az internetezők számának növekedésével alapvető elvárás lett, hogy az alkalmazásoknak karbantartás és frissítés alkalmával se legyen leállási ideje.
 • Minden szervezet érdeke, hogy a telepítések a felhasználók igényei mentén skálázódjanak, azaz, ha több felhasználói kérés érkezik, akkor automatikusan több CPU-t (központi feldolgozó egységet) és memóriát rendeljen a telepítéshez, máskülönben a vállalati szerver összeomlik.
 • A felhőszolgáltatások esetében senki sem akar több CPU-ért és memóriáért fizetni annál, mint amennyire ténylegesen szüksége van. Ezért fontos, hogy legyen egy intelligens rendszer, amely hatékonyan osztja ki és kezeli a CPU és a memória kihasználtságát a változó igényeknek megfelelően.

Itt jön a képbe a Kubernetes, ami az összes fenti követelményt hatékonyan teljesíti, emellett pedig rengeteg terhet vesz le a fejlesztők válláról.

A legfontosabb műszaki szempontok a k8s-el kapcsolatban

A Kubernetes-t úgy tervezték, mint egy nagy rendelkezésre állású, egyedüli egységként működő, összekapcsolt számítógépekből álló fürtöt. Ez az absztrakciós szint egyszerűen teszi lehetővé az alkalmazások telepítését anélkül, hogy sokat kellene gondolkodni azon, hogy milyen gépeken fusson az alkalmazás. A Kubernetes egyik fő szerepe tehát az alkalmazáskonténerek számítógépes fürtökön való elosztásának hatékony automatizálása.

Miből áll egy tipikus számítógépes fürt a Kubernetesben?

Node: Ahol az alkalmazásainkat futtatjuk

A Node lehet egy VM (virtuális gép) vagy egy fizikai számítógép, amelyet a Kubernetes fürtben munkagépként használnak, hogy ténylegesen futtassák az alkalmazást.

Master: A fürt koordinálására szolgál.

A Master a fürt kezeléséért felelős. A master csomópontok koordinálják a fürt összes tevékenységét, például az alkalmazások ütemezését, az állapotuk fenntartását, az alkalmazások skálázását és az új frissítések gördítését is. A master csomópont olyan folyamatokat tartalmaz, amelyek folyamatosan figyelik a telepítést, hogy van-e CPU- vagy memóriaigénye, és okosan elosztják azt új podok formájában, így automatikusan méretezik az alkalmazást, amely a szerverhez érkező rengeteg kérést kezeli.

A legtöbb publikus felhőszolgáltatás, mint például az Amazon Web Service (AWS), a Microsoft Azure és a Google Cloud is rendelkezik automatikus Kubernetes támogatással, ezzel is megkönnyítve az alkalmazáskonténerek telepítését, karbantartását és akár mozgatását föld-felhő, felhő-felhő viszonyban.

A Kubernetes fürtöt virtuális vagy fizikai gépekre lehet telepíteni. A helyi gépre először egy Minikube nevű szoftvert kell installálni, amely egy virtuális gépet hoz rajta létre, és telepít egy egyszerű, csak egy darab csomópontot tartalmazó fürtöt. A Minikube így egy olyan CLI-t (parancssoros felhasználói felületet) biztosít, melyen keresztül különböző parancsokat tudunk végrehajtani, illetve szimulálni lehet rajta egy kis méretű Kubernetes fürtöt.

Mutatunk pár hasznos Kubernetes CLI parancsot:

 • kubectl get nodes – Megadja a k8s fürtben rendelkezésre álló működő csomópontok számát.
 • kubectl get pods – Megadja a fürtben jelenlévő Running podok számát.
 • kubectl create deployment {DEPLOYMENTNAME} –image={IMAGENAME} – Új telepítést hoz létre az adott fürtön. A telepítéshez meg kell adni a telepítés pontos nevét és azt az image-t, amelyből az új telepítés készülhet.
 • kubectl logs {POD_NAME} – Kinyomtatja a megadott pod névhez tartozó pod naplókat. Ezek a naplók például az alkalmazáson belüli hibakereséséhez lehetnek hasznosak.
 • kubectl cluster-info – Lekérdezi a fürthöz kapcsolódó összes metaadatot.
 • kubectl delete pod {POD_NAME} – Törli a névvel megadott pod-hoz tartozó telepített podokat.

Záró gondolatok

A Kubernetes fejlesztésnek tehát számos előnye van, mivel rengeteg telepítéssel kapcsolatos stresszt vesz le a fejlesztők válláról. A k8s emellett segít az automatikus skálázásban, a rendelkezésre álló erőforrások intelligens kihasználásában, és minimalizálja az alkalmazások leállási idejét karbantartások vagy frissítések esetén. Mivel a A k8s segítségével szinte minden automatizálható így nem csak az emberi erőforrások szempontjából, de anyagilag is gazdaságos informatikai megoldást kínál, mindezt pedig rugalmasan a cégek egyéni igényei mentén teszi.

Miért az NK8S Kubernetes platformszolgáltatás a nyerő választás?

 • Hazánkban egyedülálló VMware Cloud Provider és Kubernetes Certified Service Provider kompetenciával rendelkezünk.
 • Megfelelünk a mindenkori legszigorúbb biztonsági követelményeknek: ügyfeleink adatai nem hagyják el Magyarország határait; szolgáltatásunk megfelel az MNB 4/2019. ajánlásának.
 • Folyamatos fejlesztés melletti tesztelést és élesbe állítást nyújtunk DevOps mérnökeink támogatásával.

AGILIS SZOFTVERFEJLESZTÉSI PROJEKTJÉHEZ VÁLASSZA AZ NK8S PLATFORMOT!

Kövessen minket itt is!