1138 Budapest, Tomori u. 34. info@nks.hu +36 1 224 0610

A távmunka bevezetésével sérülékenyebbek lettek a hálózatok, ezt kihasználva a kiberbűnözők minden eddiginél nagyobb mértékben célzottan támadják a vállalkozásokat. A zsarolóvírusok célja egyértelműen a cégek adatvagyonához való hozzájutás. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, folyamatosan fejlesztett hálózati védelemre van szükségünk, amely egyre költségesebb. Ugyanakkor még így sem tudunk felkészülni minden támadásra, mivel a kiberbűnözők módszerei napról napra változnak. Az ilyenfajta támadások célja nem csak az adathalászat, hanem a szerverek teljes zárolása ezáltal ellehetetlenítik a cégek működését. 

A legtöbb hazai vállalkozás saját szerverekkel rendelkezik, a szerveren belül az adatok tükrözve vannak több diszken. Ez csak egy diszk meghibásodása esetére nyújt védelmet, kibertámadás során a hálózatba kötött összes számítógép sérülhet. Ebből kiindulva szokták esetenként külső diszkre is menteni a kritikus fontosságú adatokatSajnos ez a megoldás sem nyújt megfelelő védelmet, mivel zsarolóvírusok a csatlakoztatott külső meghajtókra is átterjednek.

  

Valódi adatvédelem külső mentéssel
 

Ahhoz, hogy adatait biztonságban tudhassa az ilyenféle támadások ellen, valódi adatvédelmi megoldásra van szükség – ami az adatok biztonságos külső helyszínre való mentését jelenti.  Ennek előnye, hogy hálózaton kívül esik, tehát a vírusok nem érik el a mentés helyszínét – persze ehhez megfelelő védelemmel ellátott külső adatközpontot kell választanunk.  

A külső adatmentést költséges beruházás helyett szolgáltatásként is igénybe lehet venni, de szolgáltatóválasztásnál figyelembe kell venni, hogy az ajánlatuk tartalmazza-e az adatok visszaállítását is.

  

Teljeskörű szervervédelem
 

Üzemeltetett szerverek esetén nem csak a zsarolóvírusokkal szembeni védelmet kell szem előtt tartani, mivel a szervermeghibásodás miatti leállás is komoly veszélyt jelent. A tévhitekkel ellentétben egy szerver újratelepítése több napot vesz igénybe a konfigurálással és az alkalmazások beállításával együtt. Ez akadályozza a termelést, és értékesítést – naponta legalább 500.000 Ft veszteséget okozKomolyabb megoldásra van szükség, ami a szerverek teljes mentését jelenti külső helyszínre. 

Két módszert különböztetünk meg szerverek mentésére 

Virtualizáció esetén VMalapú mentésrőlvirtualizáció hiányában pedig snapshotokbol ISO-alapú mentésről beszélünk. Az ISO-alapú mentés hátránya az, hogy a képfájlok visszatöltése hosszabb időt vesz igénybe, míg VM-alapú mentés esetén a virtuális gépet töltjük vissza a szerverre ami néhány órát vesz mindössze igénybe. 

Javasolt a szerverek mentését legalább naponta, vagy akár naponta többször végrehajtani, mivel meghibásodás esetén a két mentés közt módosult adatok elveszhetnekAz egyes mentések megőrzési ideje is fontos tényező, javasolt legalább 30 napig megőrizni őket.

 

Disaster Recovery a leállás-mentes működésért 

 

Ha a cég szempontjából néhány óra kiesés is kritikusnak számít, akkor gyakorlatilag folyamatos szerverszolgáltatásra van szükség. Angolul Backup and Disaster Recovery (BCDR) név alatt gyűjtik össze az ehhez szükséges lépéseket: 

  • Először is a virtualizált szerverek rendszeres mentésére van szükség. Ezen kívül a helyszínen tárolt fájlok adatközpontba történő mentése is előnyhogy a kívánt tartalom elem szinten visszaállítható legyen. 
  • Másodszor a meglévő szerverekre telepített virtualizációs rétegnek meg kell egyeznie az adatközpontban található környezettel így leállás esetén a virtuális szerverek akár perceken belül ott indíthatók. Ugyanennek a megoldásnak köszönhetően a szerverek kapacitás kiterjesztése is könnyen megoldható.  
  • Harmadrészt megfelelő végpontvédelem (UTM) is szükséges a garantált biztonságért. Ami azt eredményezi, hogy egyetlen könnyen kezelhető felületről menedzselheti munkaállomásai és szerverei védelmét, az irodában és távolról egyaránt.  

Az NK Services ezekre a problémákra több szinten nyújt egyedülálló megoldást kivállaltok számára, amelyet személyre szabott havidíjas szolgáltatásként vehetnek igénybe ügyfeleink. 

További információ ezen az oldalon: nks.hu/dp